Boken Människan i växternas rike belyser hur sammanflätade vi människor är med naturen, hur vi hämtat livskraft, men också livsmedel i naturen och vilken roll växter, trädgård och natur spelat för oss genom tiderna, deras symbolik och myter. Många av oss har en nära relation till grönskan i vår närhet, det kan vara en park, en trädgård, ett öppet fält eller en skog. När vi befinner oss där sjunker stresshormonerna, i våra paradis blir vi lugna, naturen läker oss. Boken rör sig genom århundradena och berättelserna utspelar sig på olika kontinenter. Det är ett nät av djup kunskap som berättats från generation till generation och som förgrenar sig över hela jorden, över kontinenter och kulturer, i alla tider. Så småningom landar den i vår egen tid, antropocen.
Boken är en fristående fortsättning på Växternas symbolik (2023) och en fördjupning i ämnet människans relation till naturen. Här varvas personligt reflekterande texter med rena faktatexter, växt- och personporträtt. Som relief till detta finns ett antal historiska och idéhistoriska texter. Tillsammans bildar de kapitel som rör sig över kontinenterna i tid och rum. Det som binder samman de olika kapitlen är texter om människans välmående i trädgården och naturen.
Ulrika Flodin Furås är författare, trädgårdsjournalist och fotograf. Hon är också auktoriserad Stockholmsguide och sommartid verksam i museiträdgårdarna på Naturhistoriska riksmuseet och Vasamuseet. Tidigare på Votum har hon utgivit bland annat Stadsodlingens historia och Växternas symbolik, myter & nyttor. Gatsmart odling var hennes första trädgårdsbok och kom 2012. Sedan 2008 är hon också chefredaktör för Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården.