Sopmänniskan låter inte som en särskilt trevlig beskrivning av vilka vi är. Samtidigt finns det underlag för att vi som mänsklighet är rätt sopiga. Varje dag genererar vi stora mängder sopor, skräp, avfall och föroreningar, vad vi nu vill kalla det. På ett nästan mystiskt sätt fylls soptunnan med påsar som vi knyter ihop för att dölja våra synder.
I denna angelägna bok söker Joacim Rosenlund alternativet till det linjära samhällets sopberg och redogör för hur det cirkulära samhället kan utformas. Det bygger på en samhällsomställning där kretslopp blir normen och avfall ett undantag, en förändring som är avgörande för ett långsiktigt liv på planeten. Engagerat visar Rosenlund hur hållbar utveckling kan förenas med cirkulär ekonomi för att kunna tillfredsställa dagens behov utan att riskera kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. Ett cirkulärt samhälle är en välgrundad betraktelse av mänsklighetens utveckling, nutidens utmaningar och framtidens möjligheter.
Joacim Rosenlund är universitetslektor i miljövetenskap med inriktning cirkulär ekonomi vid Linnéuniversitetet och en flitigt anlitad föreläsare. Hans forskning fokuserar på cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och entreprenörskap.